W naszych posiłkach znajdować się mogą poniższe – alergeny:

W jadłospisie są one oznaczone adekwatną do tego cyferką z poniższej listy.

1. Zboża zawierające gluten.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe).

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne.

8. Orzechy.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin.

14. Mięczaki.

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.